Ørjan Steindal

Råd mot telefonsvindel

Den siste tida har det komt meldingar om at folk vert oppringt av falske Microsoft-ansette. Her er nokre råd for kva du bør gjere for å halde deg sikker.

Skulle du bli oppringt av nokon som påstår at dei jobbar for Microsoft og at dei har oppdaga problem med maskina di, så er rådet enkelt. Legg på! Microsoft driv ikkje med overvåking og tar aldri uppfordra direkte kontakt vedrørande problem på spesifikke maskiner.

Skulle du vere uheldig og bli svindla er det viktig at du får gjort maskina di fri for virus og bakdører. Det her gjeld sjølvsagt og på genrelt grunnlag. Nedanfor finn du gratis anti-virusprogramvare, verktøy, informasjon og kundestøtte.

Anti-virus frå Microsoft: Security Essentials

Verktøy for å finne truslar: Microsoft Safety Scanner

Informasjon: Sikker bruk av internett

Kundestøtte: Løsningssenter for virus og sikkerhet

Om du er blitt frålurt pengar – anmeld forholdet.
Håpar du finn råda nyttige og at du vil dele dei med andre for å hjelpe til at færrast mogleg går i fella.
Mvh. Ørjan

 • http://www.facebook.com/olemartin.helgesen Ole Martin Helgesen

  Jeg ble oppringt av en utenlandsk Microsoft ansatt i dag, som skulle hjelpe meg… Jeg sa jeg var it-kyndig selv, og hadde hørt om svindelforsøkene, og da la de på raskere enn svint…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=714281594 Thomas H Christensen

  Fikk en telefon idag. Jeg har den på tape hvis dere er interessert. Med navn og et nummer jeg skulle ringe opp igjen

 • kmo91120

  73 nummer. resten ble sletta da batteriene se hvem som ringer gikk ned

 • Hanna Vesterager

  Ble kontaktet av en som presenterte seg som Microsoft support. Jeg stilte mange kontrolspørsmål. Først da de ba meg installere ammyy konfronterte jeg dem. De la selv på. Hanna

 • Nora Bjørnsen

  Fikk en tlf i dag fra en engelsktalende mann som ikke presenterte seg, men sa han ringte fra Microsoft. Som “bevis” påsto han at han hadde min PC’s reg.nr. hos Microsoft. Jeg sa at Microsoft ikke ringer en vanlig hjemme PC bruker og la på. Det vises ikke noe tlf. nr. som han ringte fra i loggen på mob.tlf.

 • Øyvind Schønning

  Ble oppringt av en med tlf.nummer 9832896210. Tør ikke søke på telefonr. på internett, fordi jeg vil ikke komme inn på en virus-infisert nettside.
  Han ga meg noe han påsto var mitt microsoft produktnummer (Leter for øyeblikket i papirer for å se om det er nummeret han ga er korrekt). Så ba han meg om å skrive inn det såkalte “produktnummeret” i Kjør-feltet. Det nektet jeg å gjøre.
  Istedenfor søkte jeg etter nummeret ved hjelp av Windows-søkefunksjonen, for å se om det fantes et slikt nummer lagret i et dokument på min harddisc. Men søkefunksjonen fant ingenting.
  Det overrasket meg at hackerne ikke ba meg laste ned noe fra en forfalsket microsoft-internettside. De ba meg kun om å skrive inn en kode i “Kjør”-feltet. Kan de virkelig ta kontroll over PC’n mens den er offline? Svaret er antagelig ja.

  • Skeptik

   Pc’en er ikke offline fordi om nettleseren er lukket! EN kommando i kjør-feltet kan være nok til å laste ned og starte installasjon av et program. Hvis du da er innlogget som Administrator, trenger du bare klikke “ja” en gang, så har de full kontroll over PC’en din.

   Eksempel:
   Skriv http://microsoft.no i kjør feltet, og trykk enter. Da åpnes automatisk standardnettleseren din og kopler seg videre til http://www.microsoft.com/nb-no/default.aspx (Microsoft sin standardside for Norske brukere)

   Merk: Dersom denne nettlinken er byttet ut med linken til en kjørbar fil, vil denne lastes ned, og du vil få spørsmål om du vil starte den.

  • kenneth lie

   Selv om nettleseren er lukket er du fortsatt online men vis du slår av nettverket då vil du bli offline

 • Ola Randmæl

  Jeg fikk en telefon i dag. De mente at maskina mi kom til å krasje hvis jeg ikke lot han guide meg gjennom hva jeg skulle gjøre. De påstod at maskina mi lastet ned masse dritt og så videre som kunne føre til at hele greia kom til å krasje snart. Jeg ble veldig skeptisk og det ble heldigvis brudd.

  • André Kolstad Ryen

   Mora min fikk sånt for lenge siden det akkurat det du sa

 • Marianne Alvheim Sæveraas

  Har nettopp blitt svindlet. Maskinen er ødelagt. Får ikke lastet Windows på nytt, selv med produktnøkkel. Dell gidder ikke hjelpe da garantien er gått ut. får ikke gjort NOE uten Windows :o((( Kan noen hjelpe??

 • Martin

  Ble oppring idag av microsoft og de sa eg hadde masse problemer på pcen min. De sa jeg måtte laste ned ammyy. Jeg gjor det og når han spurte om penger til en lisens som jeg måtte kjøpe for å få encryption passord til pcen min la jeg på. Men det var for seint for når jeg prøvde å restare pcen kom det opp at jeg måtte ha det passordet for å komme inn på pcen min! Er det noen som kan hjelpe meg å få dette fikset?!

 • kmo91120

  alle bør ha skype inne. hvis noen av tullingne ringer så sett dem på vent og start opptak med fraps. snakk at her i huset bruker vi commandore på nettet. problem solved.